kwietnia 11, 2017

Polędwiczka a'la pastrami



Dziś przepis na pyszną, delikatną polędwiczkę -idealną na kanapkę, sałatkę, deskę przekąsek lub tradycyjny obiad.

Składniki :
-polędwiczka 500g
-pół pęczka kopru
-2 ząbki czosnku
-5 łyżek sosu sojowego ciemnego
-2 łyżki oliwy z oliwek
-szczypta pieprzu
-olej do smażenia

Wykonanie:Z polędwiczki usuwamy błonki.
Siekamy koperek, mieszamy z sosem sojowym, oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Gotowym sosem nacieramy polędwiczkę i dodajemy odrobinę pieprzu. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 12h
.
Kolejny dzień:
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni ,termoobieg. Polędwiczkę obsmażamy na patelni  po 2 minuty z każdej strony. Następni wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25min. (Jeśli mięso waży mniej lub więcej niz 500g, czas pieczenia zawsze obliczamy poprzez podzielenie gramatury na pół, tj. 500g-25min,200g-10min etc.)

Kroimy min. po 10  minutach po wyciągnięciu z piekarnika.
Polędwiczka powinna być delikatnie różowa w środku.
Kroimy na cienkie plasterki jeśli chcemy na kanapkę lub sałatkę. Na grubsze-jeśli na obiad.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger