kwietnia 21, 2017

Köfte tureckie z sosem jogurtowym z miętą


Kofte to inaczej klopsiki z mielonego mięsa z przyprawami.
Porcja dla 2 osób:


Składniki:
Kofte:
-40g kaszy bulgur
-60g cebuli
-15g oliwy z oliwek
-300g mielonej wołowiny
-1 jajko
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki pieprzu,kurkumy
-olej do smażenia

Sos jogurtowy:
-1ząbek czosnku
-10 listków mięty
-250g jogurtu naturalnego
-szczypta soli
-łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Kófte:
Do naczynia miksującego włożyć kaszę bulgur i rozdrobnić 45s/obr10
Dodać natkę pietruszki, rozdrobnić 3s/obr8.Przełożyć do innego naczynia.
Dodać cebulę -rozdrobnić 3s/obr5
Dodać oliwę z oliwek,podgrzać 3min/Varoma/obr1
Dodać kaszę bulgur,pietruszkę,wołowinę, jajko,przyprawy i wymieszać 20s/obroty wsteczne/obr.4
Z powstałej masy uformować małe klopsiki. Smażyć po ok. 2min z każdej strony.

Sos:
Do naczynia miksującego włożyć czosnek i miętę ,rozdrobnić 4s/obr8
Dodać jogurt,przyprawy,cytrynę .Wymieszać 10s/obr4
Podawać schłodzone.
Smacznego;)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger