kwietnia 19, 2017

Bezglutenowe czekoladowe ciasto z migdałami i kokosem


Polecam pyszne mocno czekoladowe ciasto bezglutenowe. Co najważniejsze, w środku jest delikatne i mokre.

Składniki na blachę ok . 20cmx20cm
-4 jaja- oddzielone żółtko od białka
-pół szklanki cukru pudru
-2 łyżki kakao
-100g czekolady gorzkiej
-50g czekolady mlecznej z masłem orzechowym (lub 2 łyżki masła orzechowego)
-180g masła
-60ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
-200g płatków migdałów zmielonych na mąkę
-100g wiórek kokosowych zmielonych na mąkę
-cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni/termoobieg.
Żółtka miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką, jasną masę.Białka ubijamy na sztywną pianę. Czekolady, kakao, masło oraz kawę rozpuszczamy do uzyskania jednolitej konsystencji.



Do masy jajecznej dodajemy masę czekoladową oraz obydwie mąki. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite białka i ponownie delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy ok.20min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 KukMama , Blogger